Verslagen Heren C

Sterke seizoensopener van C-ploeg

Optima C opende afgelopen weekend de competitie tegen Genk. Het was uitkijken naar het niveau dat na de voorbereidingen met nieuwbakken coach Claes op het parket zou gebracht worden. In de sporthal verscheen een vrij volledige ploeg. Enkel Verheyen (andere verplichtingen) en Schraeyen (vermist) ontbraken. Het is nog uitkijken of Hoekx en Janssens na zware blessures dit seizoen mogelijk zouden terugkeren.

In het eerste kwart waren beide ploegen aan mekaar gewaagd. Houberechts zette Looi zwaar onder druk met shots langs alle hoeken. Van den Bergh wist telkens antwoorden te verzinnen met sterke drives en enkele bommen. Met 14 punten in Q1 wist hij de C-ploeg dicht bij Genk te houden. 20-22 na Q1.

In Q2 begon Optima stilaan het tempo te dicteren. Genk bleef gelijke tred houden via opnieuw Houberechts. Inzet bij Optima zat goed met o.a. een hard werkende Schildermans. De C-ploeg zocht en vond ditmaal de andere Van den Bergh-broeder. Met sterke drives wist hij Genk in stevige foutenlast te brengen. Wisselend succes op de vrijworplijn, maar wel voldoende om in evenwicht te gaan rusten: 38-38.

“Het tempo moet in onze handen liggen en blijven,” aldus coach Claes tijdens de rust. “Als we onze powerplay kunnen opleggen, dan moeten we in de tweede helft Genk verder kunnen afmatten en het laken naar ons toe trekken. Hoog tempo en strakke defense. Dat is het basketbal dat ik wil zien.”

De heren C hadden de opdracht van de coach duidelijk goed begrepen in het derde kwart. In defense werd een tandje bijgestoken. Er werd gekozen om op de sterke afwerkers van Genk een dichte man-to-man op te zetten. Aan de overkant ging de bal goed rond. Opnieuw Van den Bergh wist de weg vlot te vinden. “Bom van de Berg” Mondelaers werd eveneens in stelling gebracht. Gejuich op de tribune bij een zoveelste bom. Bij 47-42 kreeg Genk nog even respijt door een defecte shotclock. Bij de herneming maakten Mondelaers en een sterke Vandersmissen in de rebounds duidelijk wie de match dicteerde. Stand na Q3: 62-50.

In het laatste kwart kwamen de opdrachten van coach Claes helemaal tot het beoogde resultaat. Genk was duidelijk moe, bij Optima lukte alles. Bommen van Mondelaers en Vandervoort, drives van Hoekx en Vankrunkelsven,… het gejuich van de tribune was wellicht tot aan het Paenhuys te horen. Eindstand: 93-63.

Scores Optima: VAN DEN BERGH M 12, SCHILDERMANS 2, LEYSEN 4, VAN DEN BERGH J 28, MONDELAERS 15, Hoekx 9, Ghoos 2, Melis, Beyens 3, Vandervoort 5, Vankrunkelsven 6, Vandersmissen 7.

“Heerlijke match,” hijgde kapitein Mondelaers na afloop. “Iedereen was scherp op het veld, de goeie trainingen beginnen zich om te zetten in het basket dat we willen brengen. Maar goed, dit was nog maar de seizoensopener. Woensdag wordt er weer verder gewerkt om te zorgen dat alle lijnen en details er verder inslijten. We hebben zeker nog werk aan de winkel om de juiste beslissingen te maken en de open man te zien. Vandaag is in ieder geval een leuke opsteker. En uiteraard ook fijn voor de fans. Voor hen doen we het immers.” Allen op post volgende week voor de wedstrijd tegen Lommel.