Verslagen Heren A

Net geen dubbel voor Optima

Na een sterk seizoen sloot Optima vorige week de competie af met een ranzendspannende thriller in Nieuwerkerken. De cava mocht reeds ontkurkt worden met de titel in eerste provinciale. Verdiende titel, met in het zog daarvan de trofee van 'Coach van het jaar' voor Coach Mike. Doe daar nog de nominatie voor 'Speler van het jaar' voor Nys bij, en dan mag je wel spreken van een boerenjaar.

Kers op de fameuze taart zou de Bekerfinale tegen Zolder kunnen worden. Pittige uitdaging, volgens de coach van het jaar. "Kijk, wij hebben afgelopen week een delirium meegemaakt," aldus Vanstiphout. "We pakken de titel na een razendspannend seizoen. Ik ben blij voor onze jongens en nog meer voor de supporters. Zeker voor Dorien, de vrouw van Michiel. Zij ziet hare man al meer dan 20 jaar twee keer per week gaan trainen en een match gaan spelen. Hij is vaak met het prot thuisgekomen van een nederlaag. Afgelopen week heeft hij uit euforie naar het schijnt elke dag taart gebakken, de tuin onderhouden en 4 keer gepoetst. Kijk, zo een titel… het doet wat met ne mens. Match vandaag tegen Zolder zal heel pittig zijn. De tegenstander heeft honger, en is ongetwijfeld uit op revanche na hun 2e plaats in de rangsschikking. Hopelijk kunnen we voor de supporters nog een laatste keer knallen dit seizoen."

Met meer dan 300 supporters in de zaal begonnen beide ploegen zenuwachtig aan de match. De strakke defense van Optima werd zeer kort gefloten wat resulteerde in een hele resem vrijworpen voor Zolder. Aan de andere kant scoorden Cauberghs en een bedrijvige Simons, maar het was Zolder dat een eerste kloof maakte: 8-14 na 7'. Met een steal van Nys en een sterk ingevallen Dusart met 2 vrijworpen en een knappe assist naar Kitenge die ditto afwerkte met een lay-back hingen de bordjes gelijk na 10' spelen: 14-14.

Optima begon sterk aan het tweede kwart. Kitenge plukte de rebounds, Simons werkte af: 19-14. Zolder kwam echter goed terug. De Looienaars kwamen nu moeilijker tot scoren, bij Zolder lukte dat vlotter. Ondanks luid gesupporter moest er gerust gaan worden met een achterstand: 24-32.

"Verdekke," zuchtte supporter Beyens tijdens de rust. "Bij het begin van het tweede kwart begon ik erin te geloven, maar nu gaat het moeilijk worden. Zolder speelt sterk, jonge ploeg ook. Bij ons loopt het niet super vandaag. Nog wat cava in de beentjes misschien? Je moet ook rekenen dat het vandaag de laatste match van Dusart is. Hij wordt wat ouder. Zo basket spelen met katarakt en artrose in de heupen, simpel is dat niet. Ale, nog snel een pintje drinken en dan duimen voor de 2e helft!"

Helaas voor Beyens en de andere Looise supporters was het Zolder dat het beste de appelsienen verteerd had. Optima pruttelde tegen met scores van Dieltiens. Meer dan een beetje weerstand was dat echter niet, want een driepunter dwong coach Mike tot een time-out met 30-45 op het scorebord. Zinvol, zo bleek. Steals van Kitenge en Dieltiens. Een and-one van Simons. Een formidabele buzzer-beater van Nys en gejuich op de tribunes. Met 47-53 op het einde van het derde kwart kwam Optima sterkt terug en mocht het hopen.

Cauberghs opende de laatste periode met een mooie score (49-53), maar vanaf dan was het al Zolder wat de klok sloeg. Bij Tessenderlo lukte niets meer en stapelden de slordigheden zich op. Aan Zolders kant werd er wel sterk gebasket. De driepunters vielen erin en bij 49-64 gingen de kopjes van Optima hangen. De kelk werd tot de bodem geleegd met een 53-76 eindstand.

Scores Optima: CAUBERGHS N, DIELTIENS M 4, CAUBERGHS D 9, NIJS 5, DIELTIENS C 8, Beerten 2, Dusart 2, Mondelaers, Nuyts, Heselmans, Simons 16, Kitenge 7

"Vandaag moeten we onze meerdere erkennen," aldus kapitein Dusart die na vandaag zijn basketsloefkes in de kast laat. "Zolder had meer honger en was frisser naar het einde toe. Hun afwerking was sterk, bij ons lukte het moeilijk. Jammer, maar dat is basket. We halen dit seizoen de titel en spelen de bekerfinale, wat toch één van de meest succesvolle seizoenen is in de geschiedenis van Optima. Laat ons vooral dat onthouden."

Juiste woorden van Dusart, die vervolgens een tasje koffie met een stukje vlaai ging verorberen met zijn vrienden van het woonzorgcentrum. Optima mag terugblikken op een fantastisch jaar. Met veel goesting en trots wordt de pagina omgeslagen naar volgend seizoen in tweede landelijke. De kern is sterk, er is talentvolle jeugd. Weliswaar wordt er ook afscheid genomen van Dusart. Na een loopbaan van meer dan 30 jaar, waarvan meer dan 20 in de A-kern, mag je stellen dat een basketcoryfee met pensioen gaat. Vele guardsin Limburg zullen rustiger slapen nu ze weten dat ze niet meer tegen Dusart van Optima moeten spelen. Vele spoeddiensten zien eveneens hun werk in het weekend wat verminderen.